Gezamenlijk project ‘Met elkaar eten’ van start

Door: John Hofman
woensdag 22 mei 14:23
Bleiswijk – Het gezamenlijke project tegen de eenzaamheid ‘Met elkaar eten’ van de gemeente Lansingerland, Stichting Welzijn Lansingerland en ShareDnD is woensdagavond 15 mei officieel van start gegaan bij de ‘Keuken van Hegge’ in Bleiswijk. Wethouder Ankie van Tatenhove behoorde tot de genodigden en op de valreep schoof wethouder Simon Fortuyn ook aan.

John Hofman

Het project is een van de activiteiten gekomen vanuit de werkgroep Samen aan Zet, samengesteld naar aanleiding van het door de gemeente Lansingerland ontworpen ‘Beleidsplan Sociaal Domein Lansingerland 2018-2022’. Hierin is het sociale beleid voor de inwoners vastgelegd. Eenzaamheid is van alle leeftijden en de doelgroep is dan ook 18+.


Er worden inmiddels door de Stichting Welzijn op vier locaties in Lansingerland allerlei activiteiten voor ouderen georganiseerd. Vandaar dat genoemde stichting het project bij een kookliefhebber in een huiskamerrestaurant met de partners, zoals ShareDnD, heeft uitgewerkt.
Na de officiële opening kreeg wethouder Ankie van Tatenhove het keukenschort om, maar ze hoefde niet achter het fornuis en mocht direct aan tafel plaatsnemen. Het koken was weggelegd voor de gastvrouw van deze avond, Nikki van Hegge van de ‘Keuken van Hegge’ in Bleiswijk. Zij bleek een uitstekende kok te zijn. Samen met haar man Han had ze een diner samengesteld en bereid, dat klonk als een klok.


Coördinator Activiteiten Ton Dekker van Stichting Welzijn vertelde, dat er reeds maaltijden op de vier locaties en bij horecapartners worden georganiseerd. Dit nieuwe project is een duurzame en laagdrempelige aanvulling op het aanbod van gezellig samen zijn en eten. We weten uit ervaring dat mensen graag betrokken willen blijven en met elkaar willen genieten van leuke momenten. Het Is gebleken dat dit een mooie preventieve manier om maatschappelijk betrokken te blijven. Wat is er dan mooier, als mensen die graag koken vanuit de eigen regie zelf een maaltijd kunnen bereiden en dit samen met mensen uit de buurt gezellig aan de keukentafel kunnen nuttigen. Het gaat niet per se om culinaire hoogstandjes, maar juist om de verbinding en betrokkenheid van mensen. Het aanbod kan bijvoorbeeld variëren van een heerlijke stamppot tot pannenkoeken of een barbecue.

Aanmelden als kok of gast

Het project is opgezet in samenwerking met ShareDnD, een online platform, dat de mogelijkheid biedt om uit eten te gaan bij een kookliefhebber. Die voorziening heeft de ‘Keuken van Hegge’ en derhalve bood ze als eerste aan om hier een start te maken met het project. Het was een heerlijke maaltijd, want een echte chef-kok zoals Nikki laat zich uiteraard van haar beste kant zien. Het is de bedoeling dat hierna weer een ‘met elkaar eten’ wordt georganiseerd en de volgende kookliefhebber heeft zich al aangemeld. De kosten om aan te schuiven bij een maaltijd, die zoals gezegd ook een heerlijke stamppot mag zijn, bedragen maximaal € 15. Ton: “We willen voldoende thuiskoks gaan werven, zodat we een brede dekking hebben per gemeente”. Vanuit de werkgroep ‘Samen aan zet’ van de gemeente Lansingerland wordt actief meegedacht om dit project tot een succes te maken.

De flyers en schorten liggen reeds klaar en vanaf nu wordt er met de promotie gestart. Is koken uw grote passie/hobby of wilt u een keer lekker uit eten gaan en anderen ontmoeten? U kunt zich vanaf nu aanmelden als kookliefhebber of als gast aan tafel via: www.lansingerland.sharednd.nl, e-mail lansingerland@sharednd.nl of tel. 085-1307468. Zij helpen u graag verder op weg!

 

Link naar het artikel

Weet je zeker dat je dit menu wil verwijderen?